Contact

Obserwuj nasz

Blog

Bądź na bieżąco z aktualnościami

Dlaczego warto jeść wątróbkę?


Dlaczego warto jeść wątróbkę?


Idealne danie stanowi połączenie niezwykłych walorów smakowych oraz odpowiednich składników odżywczych, które wspomagają pracę naszego organizmu i dostarczają do niego wielu prozdrowotnych substancji. Dzięki tej kombinacji nie tylko delektujemy się potrawą, ale jesteśmy pełni sił i energii witalnej, co pozytywnie przekłada się na nasze samopoczucie. Zdrowe odżywianie jest obecnie bardzo popularne i bez wątpienia (spośród różnego rodzaju trendów) należy je wyróżnić.

Wiesz, co jesz

Zwiększenie naszej świadomości na temat tego, co spożywamy każdego dnia, pozwala w większym stopniu cieszyć się życiem - zbalansowany dobór składników sprawia, że rzadziej chorujemy, rzadziej uczęszczamy na wizyty do lekarza i mniej się męczymy. Jedną z potraw, która z jednej strony wspiera funkcjonowanie naszego organizmu, a z drugiej świetnie smakuje, jest wątróbka drobiowa.

Jakie są jej zalety zdrowotne?

Wśród młodszych smakoszy nie cieszy się zbyt dobrą reputacją, a szkoda, bo w odpowiedni sposób przyrządzona, zapewnia wspaniałą, kulinarną ucztę. Przede wszystkim warto zaznaczyć, że nie zawiera zbyt dużo kalorii, a zatem z całą pewnością nie zaburzy naszej diety. Sto gramów wątróbki to bowiem jedynie 120-140 kcal. Jedną z substancji, które dostarcza do naszego organizmu, jest witamina B12 - ta z kolei poprawia pracę umysłu, a ponadto ma bardzo duże znaczenie w tworzeniu odporności przed różnego rodzaju wirusami. Wątróbkę poleca się również osobom, które chcą uzupełnić niedobór żelaza. Z tego powodu lekarze zachęcają do regularnego jej spożywania u tych, którzy zmagają się z problemem anemii. Suplementy zawierające żelazo nie są bowiem obojętne dla naszego zdrowia.

Nieocenione źródło białka

Wątróbka to też znakomite źródło białka. Jeżeli więc uprawiamy sport i często podejmujemy wysiłek fizyczny, nie wahajmy się przed sięganiem po tę potrawę. Warto ponadto zaznaczyć, że wątróbka drobiowa stanowi zastrzyk witaminy A (pozytywnie oddziałującej na nasz wzrok) oraz witamin z grupy B (hamujących stres i regulujących pracę układu nerwowego). Poleca się ją osobom, które cierpią na dolegliwości związane z chorobami tarczycy, zawiera bowiem selen. Należy również rozprawić się z mitem, jakoby wątróbka magazynowała niekorzystne substancje. Przeciwnie - odpowiada ona za ich pozbywanie się z organizmu.

W menu Drukarni Smaku Cristina znajdziemy przepyszną kaczą wątróbkę -  serwowana jest razem z orzechami i brzoskwinią.

Dlaczego warto jeść wątróbkę?

wróć