O nas

To my tworzymy wspomnienia

O nas

Historia

Drukarni

Na Placu Niepodległości 7, znajdowała się wcześniej drukarnia "Polonia", ufundowana przez Jana Trybułę w 1928 roku. Prosta bryła budynku w pełni odpowiadała ówczesnym tendencjom architektury 20-lecia międzywojennego. Wejście do drukarni poprzedzały imponujące kolumny, tworzące portyk typowy dla ówczesnych realizacji. Skromna architektura "Polonii" nie była jednak jej największym walorem. Czar i urok drukarni leżały w jej magicznej historii. Stojący na Placu Niepodległości budynek nie był pierwotną siedzibą "Polonii". Drukarnia początkowo funkcjonowała na ulicy Nowotarskiej, lecz w związku z rozkwitem przedsiębiorstwa, właściciel Jan Trybuła przeniósł ją do nowo wzniesionego budynku. Świetnie prosperująca drukarnia była odpowiedzialna za drukowanie broszur okolicznościowych, wydawnictw książkowych i lokalnych czasopism związanych ze słynnymi mieszkańcami i bywalcami Zakopanego, m.in. z Kazimierzem Przerwą-Tetmajerem czy Karolem Stryjeńskim. Także w "Polonii" Stanisław Ignacy Witkiewicz wydał manifest swojego anty-awangardowego kierunku literackiego - piurblagizmu.

W miejscu niegdyś stojącej drukarnia "Polonia" powstała jedyna w swoim rodzaju drukarnia… "Drukarnia Smaku Cristina". Mamy ogromny zaszczyt zaprosić Państwa do naszej restauracji, a jak podkreśla sama właścicielka - "data jej otwarcia nie jest kwestią przypadku". Dokładnie tego samego dnia, 26 lipca, lecz cztery lata wcześniej powstało pierwsze restauracyjne dziecko - Cristina Ristorante&Pizzeria. Kamienica przy Placu Niepodległości stanie się miejscem kultu na kulinarnej mapie Zakopanego, a restauracyjny duet jest jest skazany na sukces.

Historia drukarni

 

Nasz zespoł

Nasz

zespół

Patronat nad kuchnią obejmuje znany Szef Adam Kwil. Nieszablonowy artysta z ogromnym doświadczeniem poprowadzi Drukarnię Smaku na sam szczyt serwując nietuzinkową, autorską kuchnię. Adam od ponad dziesięciu lat doświadczenie zawodowe zdobywał w cenionych restauracjach działających w Warszawie. Pracował między innymi w restauracji Hotelu Raffles Europejski uznawanego za najbardziej luksusowy hotel w Polsce, czy też znanej restauracji Brasserie Warszawska.

 

Prezentująca szyk i elegancję obsługa, z uśmiechem na twarzy służy Państwu pomocą. Drukarnię Smaku Cristina tworzy zespół wysokiej klasy profesjonalistów, którzy wykonują swój zawód z pasją i zaangażowaniem, każdego dnia dbają o najwyższy poziom dań serwowanych w restauracji. Jedną z osób tworzących ten zespół jest sommelier Adam Fijał, posiadający ponad dwudziestoletnie doświadczenie w gastronomii. W Drukarni Smaku Adam dba o to, aby wyselekcjonowane dla Państwa wina, doskonale komponowały się z naszymi potrawami i podkreślały ich oryginalność.

Nasz zespoł

 

Opinie naszych Klientów

★★★★★ "Brak słów by to opisać. To trzeba spróbować, kaczka powala, tatar dodaje skrzydeł a puree to kawałek nieba na ziemi. Z czystym sercem polecam. "

- Jakub K.

★★★★★ "Pysznie, pysznie, przepysznie! Eksplozja smaków z każdym kęsem. Zaczęliśmy od startera chlebek,,czarny" z masełkiem, przepyszny. Tatar z podwędzanej polędwicy, pierś z kaczki z..., Polędwica wołowa, biodrówka jagnięca z..., burger, policzki wołowe&..., wszystko rewelacja, i dotego miła i sympatyczna obsługa. Gorąco polecamy. Byliśmy już drugi raz. Pierwszy raz był w sierpniu. Szkoda że jutro tj. 01. 01.2019 nie możemy zarezerwować stolika by skosztować nowych smaków!"

- Adam J.

★★★★★ "Profesjonalizm pod każdym względem! Przepyszne i wykwintnie podane jedzenie przez bardzo uprzejmą i pomocną obsługę w eleganckim lokalu - wszystko w jednym miejscu. "

- Sylwia S.

★★★★★ "Jeżeli szukacie wykwintnej restauracji w Zakopanem, to jest bardzo dobry wybór. Standard wnętrza i jakość dań zdecydowanie wyróżniają się na tle innych restauracji na Krupówkach."

- Marcin P.