Contact

Obserwuj nasz

Blog

Bądź na bieżąco z aktualnościami

Wino musujące a szampan - na czym polega różnica?


Wino musujące a szampan - na czym polega różnica?


Drukarnia Smaku Cristina to jedna z najbardziej wyróżniających się restauracji zakopiańskich - zarówno pod względem kulinarnym, jak i ze względu na jej interesujące wnętrza. Z obu tych powodów znakomicie sprawdza się jako miejsce relaksu, w którym możemy odpocząć, przy obiedzie lub kolacji, z lampką szampana albo wina w ręce.

Zapraszamy w polskie góry

Położona w stolicy Podhala, przyciąga do siebie z jednej strony zakopiańczyków, a z drugiej - turystów. To wysokiej jakości, znakomicie oceniany lokal, w którym posilimy się po długim dniu spędzonym na wędrówkach górskich albo zwiedzaniu miasta. Do Drukarni Smaku Cristina zapraszamy również kibiców skoków narciarskich, którzy specjalnie po to, żeby zobaczyć polskich zawodników, udali się do Zakopanego. Restauracja ceniona jest zarówno przez rodziny, jak i osoby, które spotykają się w niej w celach biznesowych. Nic nie stoi na przeszkodzie, żeby zarezerwować w niej stolik z okazji urodzin czy imienin. Z drugiej strony można w niej zorganizować imprezę integracyjną pracowników firmy albo umówić się na lunch z kontrahentem. Każde ze wspomnianych powyżej spotkań warto wzbogacić szampanem bądź winem musującym - czy to w celu uczczenia udanej transakcji, czy w celu wzniesienia toastu z przyjaciółmi.

Subtelne różnice

Warto jednak wiedzieć, czym wspomniane rodzaje alkoholu się różnią. Część z nas utożsamia je bowiem ze sobą ze względu na ich niektóre cechy wspólne - owszem, posiadają one pewne podobieństwa, ale z całą pewnością nie powinniśmy ich traktować jako ten sam napój. Przede wszystkim należy zaznaczyć, że szampan musi być wyprodukowany w Szampanii (nie oznacza to jednak, że jest nim każde wino musujące, które powstało w tym regionie Francji). Szampan powinien również spełniać inne wymagania. Po pierwsze, musi on przejść przez proces podwójnej fermentacji. Co więcej, ta druga powinna polegać na tym, że napój w sposób naturalny osiągnie w butelce dojrzałość. Dodatkowym kryterium, na podstawie którego można stwierdzić, że mamy do czynienia z szampanem, jest rodzaj winogron. W przypadku produkcji tego typu trunku dopuszczalne są tylko trzy szczepy. Należą do nich pinot meunier, pinot noir oraz chardonnay. Co więcej, do szampana nie można dodawać w sposób sztuczny dwutlenku węgla (warto jednak wiedzieć, że przy wytwarzaniu win musujących dobrych marek również nie ma mowy o takiej praktyce).

W Drukarni Smaku Cristina polecamy Państwu wyborne szampany: ACQUART MOSAIQUE CHAMPAGNE, MOET & CHANDON i DOM PERIGNON. Jeśli zaś chodzi o wina musujące, warto zdecydować na hiszpańskie CAVA BRUT CATALONIA lub polskie wino COST ART.

Wino musujące a szampan - na czym polega różnica?

wróć