Contact

Obserwuj nasz

Blog

Bądź na bieżąco z aktualnościami

Płacenie w restauracji - najważniejsze zasady


Płacenie w restauracji - najważniejsze zasady


Restauracja jest znakomitym miejscem, w którym - obok tego, że możemy w niej zjeść obiad lub kolację oraz spróbować dań nowej kuchni - organizujemy różnego rodzaju spotkania. To do niej często kierują swoje kroki pary - wspólny posiłek stanowi bardzo dobrą okazję do rozmowy, wzajemnego poznawania się, celebrowania rocznic i innych wydarzeń. W restauracjach zamawiamy także stoliki dla większych grup. Dotyczy to rodzin i przyjaciół, którzy pragną spędzić ze sobą czas przy dobrym posiłku i w ciekawym wnętrzu bądź też uczcić pewną okazję, taką jak np. urodziny albo imieniny. Do restauracji zatem z jednej strony wybieramy się na co dzień, żeby zjeść interesujące potrawy, a z drugiej - udajemy się do niej po to, żeby podkreślić wyjątkowy charakter spotkania. Zjedzenie wspólnie lunchu jest również polecane kolegom z pracy czy nawet kontrahentom - dobra obsługa i komfortowe warunki sprawią, że będą mogli oni bez przeszkód porozmawiać na temat najważniejszych kwestii dotyczących prowadzonych przez nich interesów. Jeżeli będziemy w Zakopanem, warto zdecydować się na Drukarnię Smaku Cristina, w której możemy się spotkać z każdej z wymienionych powyżej okazji - https://www.drukarniasmakucristina.pl/.

Savoir vivre płacenia za posiłek

Warto odpowiedzieć sobie na pytanie o to, w jaki sposób już po zjedzeniu każdego z dań i wypiciu napojów realizujemy płatność. Nie bez powodu scharakteryzowane zostały wcześnie różnego rodzaju okoliczności, w których spotykamy się w restauracji. Trzeba bowiem pamiętać, że w zależności od tego, w jakim gronie spożywamy posiłek, savoir vivre zobowiązuje nas do innych zachowań. W przypadku wspólnego obiadu albo kolacji kolegów czy przyjaciół zasada zwykle jest prosta - każdy płaci za siebie. Niekiedy - zwłaszcza wtedy, gdy cyklicznie się widujemy albo na kogoś wyraźne życzenie - rachunek może uregulować jedna z osób. Jeśli chodzi o pary, w dzisiejszych czasach jest to kwestia zróżnicowana. Obecnie wiele kobiet życzy sobie płacenia na przemian. W początkowej fazie znajomości zawsze dobrym gestem jest jednak wyjście z propozycję pokrycia kosztu posiłku. Osoby spotykające się w celach biznesowych niekiedy płacą osobno, a niekiedy - np. w celu podkreślenia faktu, że rozmowy przyniosły oczekiwane i pozytywne rezultaty - płatność jest realizowana przez jedną z nich.

"Chciałbym zapłacić..."

Po zjedzeniu obiadu czy kolacji i wypiciu napojów podnosimy dłoń i prosimy kelnera o rachunek. Wówczas informujemy go o tym, czy będziemy płacić gotówką czy też kartą. Następnie możemy zapoznać się z treścią paragonu - zwykle wystarczy rzut okiem, żeby sprawdzić zgodność sumy z cenami dań. Pozostawiwszy gotówkę, możemy opuścić lokal. Jeżeli płacimy kartą, po prostu czekamy na przyjście kelnera. Jeśli chodzi o napiwek, wyraża on informację o naszym zadowoleniu i dobrej opinii o lokalu - w Polsce powszechnie obowiązuje przekonanie, że jego wysokość nie powinna być niższa niż 10% wartości posiłku.

Płacenie w restauracji - najważniejsze zasady

wróć