Contact

Obserwuj nasz

Blog

Bądź na bieżąco z aktualnościami

O co warto pytać kelnera w restauracji?


O co warto pytać kelnera w restauracji?


Restauracja to przede wszystkim miejsce, w którym możemy skosztować potraw przyrządzonych w oparciu o recepturę określonej, charakterystycznej dla lokalu kuchni. Z jednej strony wizyta w niej może stanowić część naszej codzienności - w tym przypadku udajemy się do niej po to, aby zjeść jedno ze sprawdzonych dań i nabrać siły na resztę dnia. Z drugiej natomiast strony do restauracji wybieramy się na specjalne okazje - czy to z naszą drugą połówką, czy z rodziną bądź przyjaciółmi. Celebrujemy w niej imieniny, urodziny, rocznice i inne ważne wydarzenia z życia naszego bądź naszych bliskich. Znakomitym pomysłem jest również połączenie “przyjemnego z pożytecznym", czyli np. omówienie - po wspólnym lunchu czy obiedzie - ważnych kwestii biznesowych z naszym kontrahentem. A zatem w restauracji nie tylko możemy się posilić i rozszerzyć naszą wiedzę kulinarną, ale także znakomicie sprawdza się ona jako miejsce spotkania. Rzecz jasna, przebywając w lokalu gastronomicznym, możemy być zainteresowani pewnymi szczegółowymi kwestiami odnoszącymi się do menu albo do innych aspektów jego działalności - jeżeli pragniemy dowiedzieć się więcej na ich temat, warto śmiało skierować swoje pytanie do jednego z kelnerów.

Obsługa klienta - wartość restauracji

Najwyższej jakości usługi oferuje zakopiańska restauracja Drukarnia Smaku Cristina, ceniona przez klientów m.in. ze względu na sympatycznych i pomocnych pracowników obsługi. Kontaktujemy się z nimi często jeszcze przed tym, zanim złożymy wizytę w lokalu - rezerwujemy stolik dla dwojga albo salę dla większej grupy i precyzujemy pewne swoje oczekiwania. Już będąc w restauracji, niekiedy pytamy kelnerów o poszczególne składniki potraw - czy to dlatego, żeby wybrać danie idealnie spełniające nasze oczekiwania kulinarne, czy to z powodu np. alergii. Jeżeli nie jesteśmy pewni smaku pewnej potrawy, nie wahajmy się przed skonsultowaniem się w tej kwestii z pracownikiem obsługi, który udzieli nam odpowiedzi nie tylko w wyczerpujący, ale często też interesujący sposób. Dotyczy to zwłaszcza posiłków przygotowywanych na podstawie przepisów kuchni międzynarodowej albo regionalnej, z którymi możemy nie mieć do czynienia na co dzień.

Do kelnera możemy też kierować prośby o wskazanie miejsca do zostawienia okrycia wierzchniego czy drogę do toalety, ewentualną obecność menu dla dzieci czy istnienie miejsca, w którym nasze pociechy mogą spędzić czas w oczekiwaniu na zamówienie. Wielu gości restauracji pyta też kelnerów o specjalność danego lokalu albo ofertę dla wegan.

Jeśli jesteśmy zadowoleni z obsługi, zwykle wyrażamy to w postaci napiwku, będącego formą wyrażenia naszej satysfakcji z profesjonalizmu kelnerów pracujących w danej restauracji.

O co warto pytać kelnera w restauracji?

wróć