Contact

Obserwuj nasz

Blog

Bądź na bieżąco z aktualnościami

Jak podawać ziemniaki do obiadu?


Jak podawać ziemniaki do obiadu?


Ziemniaki stanowią główny dodatek do obiadów serwowanych w Polsce - zarówno w domach, jak i w restauracjach. Odkąd po odkryciu Ameryki przez Krzysztofa Kolumba zostały sprowadzone do Europy, zaczęły dominować na stołach w tej części świata. W naszym kraju z czasem wyprzedziły pod względem popularności kaszę. Do ich zalet należy fakt, że nie tylko dość łatwo je przyrządzić, ale są również bardzo zdrowe i pożywne. Znakomicie sprawdzają się z daniami mięsnymi, a jako składnik wykorzystujemy je oczywiście do gotowania także wielu innych potraw. Możemy je podawać na różne sposoby, co sprawia, że właściwie nigdy nam się nie znudzą. Warto również podkreślić fakt, że z jednej strony świetnie sprawdzają się z daniami tradycyjnymi, polskimi, a z drugiej - stanowią bardzo ważne wzbogacenie także innowacyjnych dań przyrządzanych w oparciu o przepisy kuchni międzynarodowej. Jeżeli będąc w Zakopanem, zależy nam na tym, żeby zjeść dobry posiłek - również taki, w którego skład będą wchodzić pyszne ziemniaki - warto udać się do renomowanej restauracji Drukarnia Smaku Cristina.

W wersji puree

Jednym z najbardziej znanych w naszym krajów sposobów podawania ziemniaków jest puree. Oczywiście, nawet ten pojedynczy rodzaj ich przygotowania może mieć wiele wariantów. Ugotowane i ubite ziemniaki wzbogaca się przeważnie o sól i masło, ale nic też nie stoi na przeszkodzić, żeby dodać do nich takie składniki, jak pokrojony drobno boczek czy podsmażana cebula. Młode ziemniaki z kolei serwowane są w dużych kawałkach i z koperkiem. Wyróżniamy ponadto ziemniaki księżnej (zmiksowane z żółtkami i następnie pieczone na tłuszczu), pieczone (np. z bułką tartą i ostrymi przyprawami), czy kulki ziemniaczane w bułce tartej, wyróżniające się charakterystycznym kształtem i smażone na głębokim tłuszczu.

Podtatrzańskie wykonanie

Jeżeli chodzi o dodatki do obiadów, w zakopiańskiej restauracji Drukarnia Smaku Cristina mamy do czynienia z najlepszymi, za ich przygotowanie odpowiadają bowiem profesjonalni, doświadczeni i niezwykle utalentowani kucharze. Ziemniaki podawane w lokalu stanowią doskonałe wzbogacenie dań głównych. Do wyboru mamy chociażby pyszne puree ziemniaczane z gałką muszkatołową i i okrasą. Na osobną wzmiankę zasługują też ziemniaki stekowe z ziołami i sosem aioli. Jak podkreślają goście restauracji, stanowią one prawdziwą gratkę dla koneserów tego typu dodatku. Ziemniaczane specjały podawane w Drukarni Smaku Cristina znakomicie sprawdzają się z napojami, w tym z serwowanymi w lokalu bardzo dobrymi odmianami piwa, takimi jak Grimbergen Blonde, Grimbergen Blanche, Grimbergen Double oraz Juhas.

Jak podawać ziemniaki do obiadu?

wróć