Contact

Obserwuj nasz

Blog

Bądź na bieżąco z aktualnościami

Białe, czerwone, a może różowe... - jak wybrać wino do posiłku?


Białe, czerwone, a może różowe... - jak wybrać wino do posiłku?


Do Zakopanego wybieramy się z wielu powodów - na spacer po Krupówkach, w celach krajoznawczych czy po to, żeby zobaczyć konkurs skoków narciarskich. Po dniu spędzonym na zwiedzaniu miasta czy po pieszej wycieczce w górach warto jednak odpocząć przy dobrym obiedzie i winie. W tym celu zapraszamy Państwa do Drukarni Smaku Cristina, która oferuje zarówno bogaty wybór różnego rodzaju dań i deserów, jak i napojów. Jeśli chodzi o kuchnię, serwowane są z jednej strony potrawy przyrządzane w oparciu o tradycyjne polskie i regionalne receptury, a z drugiej - przysmaki przygotowywane na bazie przepisów kulinarnych z różnych stron świata. Do każdego posiłku inaczej dobiera się wino. O tym, czy zamówimy białe, czerwone lub różowe, powinniśmy zdecydować w zależności od tego, co jemy - przystawkę, rybę, konkretny rodzaj mięsa, ser czy deser. Warto więc znać zasady, jakimi należy się w tej sytuacji kierować.

Zanim będziemy smakować danie główne, czeka nas przystawka. Uniwersalna reguła brzmi, że zamawiamy do niej wino białe, nieco schłodzone, są jednak od niej wyjątki. Np. jeżeli przystawka podawana jest na zimno, a do jej składników należy ocet winny, zdecydujmy się na czerwone wino.

Klasyczne uzupełnienie smakowe ryby stanowi białe wino. Nie dotyczy to jednak sytuacji, gdy przyrządza się ją w sposób pikantny. Wówczas świetnie sprawdzi się delikatne wino czerwone.

Z pieczenią doskonale komponuje się wytrawne wino czerwone. Najlepiej, jeżeli ma ono temperaturę pokojową. Do cielęciny i innych potraw z mięs lekkich zaleca się zamówić wino czerwone albo różowe wino musujące. Z kolei z daniami drobiowymi oraz z kurczakiem smakowo znakomicie łączy się lekkie wino czerwone bądź też białe (jeżeli jednak kurczak przyrządzany jest na różnie, koniecznie zdecydujmy się na to pierwsze). Miłośnicy smażonych potraw mięsnych powinni natomiast wybierać do nich delikatnie schłodzone wino czerwone.

Sery są bardzo zróżnicowane. Generalnie jednak należy pamiętać o tym, że do pikantnych zamawiamy czerwone wino wytrawne, zaś do tych, których smak jest raczej łagodny - lekkie wino białe.

Jakie wino sommelierzy doradzają dobrać do deseru? Otóż w tym przypadku warto zdecydować się na słodkie lub półsłodkie wino białe bądź czerwone.

Menu Drukarni Smaku Cristina oferuje wysokiej klasy wina czerwone (m.in. Coto De Imaz Gran Reserva Rioja, Finca Antigua Crianza La Mancha) i białe (np. Gruner Veltliner Smaragd Wachau, Zuccardi Q Chardonnay). Polecamy Państwu także wina ekologiczne i bio: La Stoppa Trebbiolo Rosso z regionu Emiliana-Romagna czy Pares Balta ’Blanc De Pacs’ z Katalonii.

Białe, czerwone, a może różowe... - jak wybrać wino do posiłku?

wróć