Contact

Obserwuj nasz

Blog

Bądź na bieżąco z aktualnościami

Szczyptę, czyli ile...? Sztuka przyprawiania potraw


Szczyptę, czyli ile...? Sztuka przyprawiania potraw


O wyjątkowości smaku potraw często decydują pewne detale. Sztuka właściwego, wyważonego doboru składników wyróżnia najlepszych kucharzy, którzy na podstawie zdobytej wiedzy i wielu doświadczeń kulinarnych potrafią zestawić ze sobą w interesujący sposób kontrasty różnych smaków oraz stworzyć takie ich połączenia, które zapamiętamy na zawsze. Podkreślają oni zgodnie, że obok dobrych, świeżych - najlepiej lokalnych, nie zaś importowanych, produktów wykorzystanych do przygotowania dania bardzo duże znaczenie ma odpowiednie jego przyprawienie. Dowodzi tego fakt, że niekiedy nawet brak jednego aromatycznego dodatku wyklucza ugotowanie określonej potrawy. Jednocześnie warto zaznaczyć, że część przypraw, jako goście restauracji, możemy dodawać samodzielnie, dzięki czemu sprawimy, że posiłek będzie w pełni wychodzić naprzeciw naszym oczekiwaniom. Każdy z nas bowiem w nieco inny sposób odczuwa różne smaki.

Uniwersalne zasady

Pamiętajmy, że nie tylko dobór składników ma wpływ na efekt przygotowywanego dania, ale również sposób ich przechowywania. Przede wszystkim przyprawy należy chronić przed wilgocią. Ponadto bardzo ważne jest, aby znajdowały się w zacienionym, suchym miejscu. Jeśli chodzi o ilość, warto pamiętać o pewnej uniwersalnej zasadzie, która brzmi, że mniej znaczy często więcej. Nie można więc zapominać o tym, aby przy przyprawianiu dania kierować się umiarem. Nawet jeżeli powinno ono charakteryzować się pewną intensywnością smaku, na samym początku należy dosypać do niego ziół (w niedużej ilości). Następnie zaś można dodać do potrawy kolejną szczyptę przypraw (i następne w razie potrzeby). Jeżeli natomiast od razu za bardzo "ulepszymy" danie, zepsujemy smak dania. Warto ponadto wiedzieć, że suszone zioła dosypuje się do potrawy raczej na początku, natomiast świeże - pod koniec. Te pierwsze dodajemy w mniejszej ilości w porównaniu do tych drugich. Należy też pamiętać, że po po przyprawieniu sałatki nie powinno się jeść jej od razu. Dopiero po chwili warzywa w połączeniu z dodatkami ziołowymi uzyskają pełnię swojego aromatu.

Menu Drukarni Smaku Cristina

W wyjątkowym menu Drukarni Smaku Cristina znajdziemy wiele dań o unikatowym smaku. Warto zwrócić uwagę chociażby na pierś kaczki przyprawioną pieprzem syczuańskim, podawaną z marchewka i pomarańczą. Miłośnicy ryb z pewnością chętnie wybiorą pysznego karmazyna wzbogaconego o słodkie chili i serwowanego razem z orzechami nerkowca i ryżem jaśminowym. Polecamy ponadto zupę z czerwonej soczewicy z miętą i podpłomykiem.

Szczyptę, czyli ile...? Sztuka przyprawiania potraw

wróć