Contact

Obserwuj nasz

Blog

Bądź na bieżąco z aktualnościami

Sommelier Adam Fijał


Sommelier Adam Fijał


Drukarnię Smaku Cristina tworzy zespół wysokiej klasy profesjonalistów, którzy wykonują swój zawód z pasją i zaangażowaniem, każdego dnia dbają o najwyższy poziom dań serwowanych w restauracji. Jedną z osób tworzących ten zespół jest sommelier Adam Fijał, posiadający ponad dwudziestoletnie doświadczenie w gastronomii.

Przygoda w branży winiarskiej rozpoczęta w 2006 roku, przerodziła się w pasję i chęć dążenia do profesjonalizmu. Zgłębiając tematykę sztuki sommelierskiej Adam kieruje się doktryną, polegającą na perfekcyjnym połączeniu wina z serwowanym daniem.

Podstawowe informacje o winach zdobył na kursie u Piotra Pietrzyka. Następnym etapem szlifowania warsztatu zawodowego były kursy WSET na poziomach 2 i 3 ukończone w krakowskiej szkole sommelierów Moniki Bielki-Vescovi. Kolejnym krokiem w karierze zawodowej było dołączenie w roku 2018 do Stowarzyszenia Sommelierów Polskich. Jest to punkt wyjścia do dalszego doskonalenia i ciągłego podnoszenia kwalifikacji. Nieodłączną częścią zawodowego rozwoju Adama Fijała są uczestnictwo w prezentacjach winnic, degustacje oraz wyjazdy do winnic dające możliwość spróbowania trunków w miejscu ich wytwarzania oraz poznania procesu ich produkcji. Dzięki temu łatwiej opowiedzieć gościom restauracji o proponowanym alkoholu.

Równocześnie Adam Fijał rozwijał się pracując dla szeregu restauracji między innymi w Spale i Zakopanem. Nie bojąc się podejmowania przełamujących schematy decyzji dla krakowskiej restauracji w Pałacu Bonerowskim skomponował kartę win złożoną tylko z win polskich. Przyczyniło się to znacznie do spopularyzowania często nieznanych polskich win regionalnych i dało gościom restauracji niepowtarzalną możliwość zasmakowania w winach powstających w niszowych winnicach naszego kraju.

Praca w Drukarni Smaku Cristina jest konsekwencją udanej kilkuletniej współpracy z jej właścicielką Krystyną Bulas przy tworzeniu karty win dla Cristina Ristorante & Pizzeria. Karta win przygotowana dla Drukarni Smaku Cristina skomponowana została specjalnie jako dopełnienie menu restauracji. Każda zmiana serwowanych dań łączy się z dostosowaniem zestawu proponowanych Gościom win. Wybierając wina sommelier kierował się chęcią proponowania Gościom win powstających z najlepszych dla danego regionu na świecie szczepów. Oczywiście nie mogło zabraknąć miejsca dla win polskich. Warto zwrócić uwagę na fakt, że szukał niszowych win, spośród których część można degustować jedynie w zakopiańskiej Drukarni Smaku Cristina.

Sommelier Adam Fijał

wróć